Tässä alhaalla

en tehnyt sitten itse en jaksanut.


Chinchillan perushoito-ohjeet
lemviiva.gif

Chinchillan ominaispiirteitä

Chinchilla on Andeilta kotoisin oleva jyrsijä. Chinchilla on eloisa ja utelias eläin, joka kesyyntyy rauhallisella ja kärsivällisellä käsittelyllä luottavaiseksi lemmikiksi. Chinchillat painavat 400-800 grammaa. Chinchilla elää 10-15 vuotta, hyvässä hoidossa jopa kaksikymmentävuotiaaksi. Chinchillaa ei voi pitää ulkona. Uroksen ja naaraan välillä ei ole luonne-eroja.

Chinchillan hoito on helppoa. Häkki siivotaan kerran viikossa. Chinchilla on erittäin hajuton eläin eikä sen virtsa haise.

Chinchilla on hämäräeläin, joka torkkuu päivisin ja vilkastuu alkuillasta. Tällöin on myös otollisinta aikaa seurustella sen kanssa, joten chinchillalle tulisi antaa nukkumisrauha päivisin.


Häkki ja muut varusteet

Chinchillan häkin on oltava tilava, viettäähän se siellä suurimman osan elämästään. Siinä tulisi olla lattiapinta-alaa reilusti ja korkeutta niin, että sinne voi asettaa pari hyllytasoa. Häkin pohjalla käytetään purua.

Ruokakupit voivat olla metallia tai keramiikkaa, jotka eivät rikkoonnu nakertelusta tai kolhuista. Häkin ulkopuolelle sijoitettavan juomapullon kannattaa olla muovinen, silloin se ei rikkoudu, jos eläin saa pudotettua sen lattialle.

Häkki tulisi sijoittaa vedottomaan paikkaan, johon aurinko ei pääse paistamaan. Patterin viereen ei häkkiä myöskään saa sijoittaa. Paras lämpötila olisi +15°C- + 25°C. Ilmankosteuden tulisi pysyä 40 %:ssa tai alle. Häkkiin on hyvä sijoittaa pala Siporexia. Sitä järsimällä eläin pitää etuhampaansa sopivan mittaisina, sillä sen hampaat kasvavat koko elämän ajan. Myös kuumalla vedellä pesty, kuivattu ja kuorittu omenapuun oksa käy tähän tarkoitukseen.

Chinchillan hoito

Chinchillan ruokinta on yksinkertaista: Chinchillapellettiä, heinää ja vettä. Jyrsijöiden jyväseokset eivät ole chinchillan ruokaa! Pellettiä ostaessa on katsottava, että kyseessä on todellakin chinchillalle tarkoitettu pelletti, sillä siinä on nimenomaan chinchillan tarvitsemat mineraalit ja hivenaineet sekä vitamiinit. Heinän tulee olla kuivaa, hyväntuoksuista ja homeetonta. Vesi vaihdetaan päivittäin. Vesipullo puhdistetaan pulloharjalla ja pilli esimerkiksi piippustrassilla ainakin kerran kuukaudessa. Näin levää ei pääse muodostumaan. Chinchilla tulisi ruokkia mieluiten illalla, kun se on pirteä. Tuoreet ruoat (esim. vihannekset, hedelmät) kuuluvat kiellettyjen ruokien listalle.

Turkin hoito

Chinchilla hoitaa turkkiaan pyörimällä chinchillahiekassa. Hiekkaa saa eläinkaupasta ja sitä laitetaan kylpyastiaan 5 sentin kerros. Eläintä kylvetetään 4-5 kertaa viikossa, 10-15 minuuttia kerrallaan. Hiekka poistaa turkista rasvan ja lian, joita tarttuu turkkiin esimerkiksi ihmisen kädestä. Hiekka pitää turkin myös ilmavana.

Chinchillaa ei saa pestä vedellä! Jos eläin vahingossa kastuu, kuivaa se esim. hiustenkuivaajalla, mutta pidä kuivain kaukana eläimestä, jottei se polta ihoa. Chinchillan kynsiä ei leikata.

Chinchillan käsittely

Käsittele chinchillaa aina rauhallisesti ja hellästi, mutta varmasti. Chinchillan puolustautumiskeinoihin kuuluu karvatuppojen pudottaminen, joten kovakourainen käsittely huonontaa turkkia. Chinchillaa nostetaan niin, että eläin on toisella kämmenellä ja toisella pidetään hännän tyvestä kiinni. Pidä hännästä ainoastaan tyvestä kiinni, sillä häntä voi vahingoittua muualta pidettäessä! Toinen keino nostaa chinchillaa on asettaa kämmenet eläimen kyljille ja nostaa. Jokainen löytää parhaan tavan käsitellä omaa chinchillaansa, kunhan vain pitää mielessä nuo alussa mainitut seikat ja sen, että edetään chinchillan ehdoin.

Lisääntyminen

Chinchilla tulee sukukypsäksi 5-7 kk ikäisenä. Naaraan aikaisin astutusikä on 10 kk ja kiima-aika on 30-50 päivän välein. Chinchillan kantoaika on noin 111 vrk ja se synnyttää 1-4 poikasta kerralla. Poikasten syntymäpaino on 30-60 grammaa. Poikasten vierotusikä on 60 vrk ja myynti-ikä 3kk.

Sairaudet

Chinchillan tavallisimpia sairauksia ovat hammasviat, suoansulatuselimistön sairaudet, ihon ja turkin sairaudet, silmätulehdukset sekä loukkaantumiset.